A minőségi japán füstölő születése

A füstölők készítésének folyamata

Japánban a minőségi dolgok előállítására nem azt mondják, hogy készül, hanem születik. Hisszük, hogy füstölőink is ezen termékek közé tartoznak.
Japánban nagy hagyománya van a kézművességnek (waza), így a füstölőgyártás folyamán is a lehető legtöbb fázist manuálisan végezik el.
Az alábbiakban röviden vázoljuk a füstölők készítésének fázisait, melyet nagy ügyességű kézműves mesteremberek végeznek lépésről lépésre, több évszázados módszereket alkalmazva.

1. A laboratórium

Laboratóriumi körülmények között ellenőrzik a fő alapanyagok természetes aromájának minőségét. Kutatnak, kísérleteznek és új illatkeverékeket állítanak elő, az illatok szigorú ellenőrzésével.

2. Őrlés

A kiemelt figyelemmel válogatott, kizárólag kiváló minőségű alapanyagokat rendkívüli tisztasági körülmények között porrá őrlik.

3. Keverés

A finom porrá őrölt összetevőket a hosszú évszázadok során kitapasztalt megfelelő arányok figyelembevételével összekeverik.

4. Rostálás

Az összekevert port finom szövésű szitán nagy figyelemmel átrostálják, hogy ne maradjon benne oda nem illő rost vagy nagyobb szemcse.

5. Gyúrás

Az átrostált, rendkívül finom porkeveréket megfelelő természetes anyag hozzáadásával masszává gyúrják.

6. Préselés

Az összegyúrt masszából préseléssel hosszú, spagettire emlékeztető, vékony, henger formájú szálakat préselnek ki.

7. Egyengetés

A nyújtott rudakat megfelelő fahordozóra helyezik és elegyengetik.

8. Vágás

Erre a célra szolgáló körkéssel az elegyengetett rudakat nagy odafigyeléssel méretre vágják, és fából készült formákra helyezik.

9. Szárítás

A félkész füstölőket egy nagyobb helyiségbe szállítják, amelyben a páratartalmat és a hőmérsékletet egy bonyolult fa-zsaluzatú ablakrendszerrel biztosítják, hogy csak a szükséges fény és levegő érje a füstölőket.

10. Igazítás

A megszáradt rudacskákat a tálcákon időnként megigazgatják, ellenőrizve az egyenletes száradást.

11. Kötözés

Miután néhány nap elteltével, teljesen megszáradtak, a rudakat megfelelő számban kötegekbe fogják és papírszalaggal átkötik.

12. Csomagolás

A kötegeket ezután papírtekercsbe vagy dobozba csomagolják.